Fru Strandh

Att orka...

Hej igen världen. Ni får ursäkta att det inte blir uppdateringar varje dag, jag orkar helt enkelt inte. Jag har haft så mycket att göra, så många bollar i luften och framförallt så mycket på min mentala "att-göra-lista" senaste månaden. Jag har varit så trött emellanåt och nästan lite "borta" i huvudet. Jag har kunnat sitta i ett rum men inte känna mig närvarande. Jag har känt mig riktigt virrig och inte riktigt kunnat hålla koll på saker. Det känns som att min hjärna inte har hängt med. Därför har jag valt sen i söndags att börja ta det lite lugnare under en period, att hålla fokus på bara jobbet och hästen. Och såklart att ha tid hemma med min man. Kommer sannolikt att tacka nej till diverse extra aktiviteter framöver, och om ni undrar varför så har ni svaret i detta inlägget. Det har bara blivit för mycket på en gång och jag behöver lugna ner mig mentalt. Det är inte egentligen att jag drunknar i saker att göra, men det blir liksom för många grejer att hålla koll på så jag blir jättestressad. Antar att jag är ganska känslig för stress och att ha för mycket i huvudet. Jag tar ju väldigt lätt på mig alla andras problem också, plus mina egna. 

Sen sa min man en sak igår också som fastnade i huvudet. Att det blir som att jag har så mycket fokus med hästen på att komma framåt med träningen och utvecklas, att jag glömmer att ha roligt på vägen. Och det är ju sant, senaste tiden har det mest varit press att ha egen häst. Det ska ju vara roligt, det är ju därför jag håller på med hästar och det är därför jag också har gjort det till mitt yrkesval. Så jag tänker släppa på kraven lite, kraven jag har på mig själv. Skulle det inte gå att rida lektioner på Queenie i höst så får jag väl helt enkelt fortsätta rida på lektionshäst, det är inte hela världen. En vacker dag kommer jag att kunna träna med henne, rida ut på långa uteritter och kanske tävla i hoppning. Det dagen är bara inte idag, jag får acceptera att jag har köpt en häst som är lite nervig, känslig och het emellanåt. Det är ju i alla fall den typen av hästar jag vanligtvis tycker bäst om att jobba med så jag har ju valt rätt häst. Det var bara lite svårare och tog lite längre tid än jag räknat med. Igår kom jag till stallet en kort stund (ja, Queenies träning har blivit lite försummad ett par dagar eftersom jag inte har orkat) men hon bara vägrade komma in. Hon ville inte vara nära mig i hagen. Antagligen kände hon så tydligt av min stress att hon inte ville komma i närheten av mig. Det var verkligen en ögonöppnare för mig och det var där någonstans jag insåg att jag måste tagga ner. Jag vet ju att man inte ska vara stressad när man hanterar hästar för de känner ju av det så väl. Man måste lägga bort de känslorna och fokusera på här och nu. Det är det som är så bra med hästar, det blir som någon slags terapi.
 
Så Queenie fick stanna i hagen och jag gjorde ett nytt försöka att få in henne i morse, då gick det bättre. Hovslagaren kom och skodde henne, sedan blev det ett pass med tömkörning i paddocken. Jag testade att tömköra med hackamore och det funkade fint, även om hon hade lite svårt att förstå i början. Men efter ett tag gick hon lika fint med det som med vanligt bett. Tänker att eftersom hon ändå är söndersliten i munnen sen hon ridits på Irland så kanske bettlöst är räddningen för oss, kanske att hon lyssnar bättre på det när hon vill dra iväg i full galopp. Vi får väl se helt enkelt, jag kommer testa mig fram. Utan någon press från att vi måste komma framåt i träningen så fort som möjligt, det får ta den tid det tar. Och jag ska ta det lugnt under tiden. 
 
Löshoppning
Idag har varit en lång dag med mycket jobb, först ett pass på förskola på förmiddagen. Sedan blev det snabblunch emellan för att åka direkt vidare till Tunarp där det behövdes extra hjälp med hästarna som hade varit hos hovslagaren. Sedan blev det lite planeringsarbete inför terminen innan lektionen på kvällen satte igång. Så jag har jobbar många timmar och därför inte gjort något med Queenie idag. Igår däremot fick jag aldrig något vikariepass utan jobbade bara kväll på ridskolan. Därför hade jag gott om tid på förmiddagen att redigera ytterligare en vlogg som kom upp på Youtube igår. Så om ni inte redan har sett den får ni se till att göra det nu, det är från när vi löshoppade Queenie för ett tag sedan. Hon var så duktig! Och igår tränade jag lite olika övningar från marken, hon är verkligen en häst som lär sig snabbt och det är så roligt att jobba med den typen av häst. 
 
 
Nu har jag faktiskt slut på färdigfilmat material, men jag håller på och spelar in lite nytt. Och jag har även ytterligare idéer för mer nytt material, men ni får jättegärna kommentera om ni har några bra idéer som jag kan använda - både till Youtube och bloggen. Imorgon ska jag försöka rida Queenie igen för vi har faktiskt börjat komma igång lite med ridningen. Jag väljer dock att varva ridningen med arbete från marken - dels för att det är roligt, dels för att fortsätta bygga upp en trygg relation när jag har en osäker häst och dels för att sätta igång henne lagom fort. Men nu ska jag andas ut lite hemma resten av kvällen, godnatt världen!
 
Framsteg?
Alltså, vilken vecka... Tänkte att jag skulle få det lite lugnare i livet när sommarens ganska intensiva ridläger var slut men icke. Har jobbat på både ridskola och som vikarie igen under veckan, men det har vart så mycket annat. Sådana där extra-grejer som dyker upp vissa veckor, och nu blev det en sådan vecka när typ allt hände på en gång. Känner att det blivit lite överbelastning i hjärnkontoret, särskilt eftersom vi var bortresta förra helgen också. Vi hade en jättehärlig dag med kyrkan egentligen idag, vi åkte iväg i buss till ett ställe där vi hade upptakt och en nyfunnen vän döptes efter gudstjänst och grillning. Så det har varit jättehärligt egentligen, men jag kände mig inte riktigt närvarande under dagen, det blev lite för mycket för mig denna veckan. 
 
Så nu ska jag försöka coola ner kommande veckan och göra minimalt. Fokusera på jobbet, träna hästen och såklart att ta tid med min man. Tyvärr blir vår tid tillsammans ofta lidande när det är så vansinnigt mycket som ska göras hela tiden, jag tror vi behöver bli bättre på att säga nej till saker ibland. Men samtidigt är det så mycket som känns så viktigt så att man så hemskt gärna vill hjälpa till ändå. Vi har ju ett stort engagemang i kyrkan och vill kunna hjälpa våra vänner omkring oss i olika situationer. Men som sagt, nu ska jag coola ner lite. Nu måste jag verkligen göra det. Med Queenie går det i alla fall ganska bra, det är verkligen en frizon att komma iväg till stallet och bort från allt annat ibland. Det blir liksom att man är tvungen att fokusera på hästen när man tränar och sköter om den, och då kan man släppa alla andra tankar i några timmar. Det är verkligen som terapi och precis vad jag behövde ikväll. 
 
Idag red jag ut en sväng med min kompis Anna. Jag var väldigt tacksam att få gå bakom hennes hästs stadiga rumpa när Queenie blev het och ville dra iväg. Hon blir inte längre rädd och reagerar vid lättridning tack och lov, men hon är väldigt stark och vill bara springa känns det som. Jag tror egentligen det hade hjälpt att bara släppa henne i galopp på någon bra raksträcka och låta henne springa sig trött. Men jag vågar inte riktigt eftersom hon inte varit fullt igång under sommaren, och jag vill att hela hennes kropp ska hänga med när jag sätter igång henne ordentligt. Leder och senor ska ju också klara av upptrappningen av träningen så hon inte skadas. Kondition går alltid fortare att bygga upp än resten av kroppen. Det är lite lustigt, för på bilderna ovan ser hon ut som världens lugnaste häst, men det är hon verkligen inte, haha! Bilderna är förresten från i lördags när jag tömkörde. Då skötte sig Queenie jättefint nästan hela tiden. Stort tack till Jessica som egentligen var där och fotade sin dotter Thelma men samtidigt knäppte ett par bilder på oss som jag fick lov att använda. Gillar särskilt bild nummer två, Queenie ser lite busig ut på något sätt men ändå fokuserad på mig. Godnatt världen!