Fru Strandh

Att bli rädd...

Ja, ett lite speciellt inlägg blir det idag. Kort sammanfattat har dagen varit helt okej, vikarierat på förskola och haft en lugn dag för många barn var sjuka. Sedan blev det en sväng till kyrkan på kvällen. Igår jobbade jag på Tunarp med stallarbete och det gick bra, går smidigare för varje måndag jag jobbar. 

Igår tog jag också en ridtur, och det måste varit nästan den kortaste i mitt liv. För jag åkte av, igen. Igen! Suck. Blir trött på mig själv... Och arg. Och ledsen. Och faktiskt lite rädd. Det var lite mer än två veckor sedan jag åkte av när en häst bockade ordentligt. Igår åkte jag av för att hästen stegrade. Egentligen kände jag väl av att hästen var alldeles för spänd och stressad av situationen så borde inte ens försökt rida i det läget. Men ofta är man ju efterklok. Det var inte hästens fel. Men ja, jag börjar ibland tycka att det är lite otäckt. Jag har varit spänd stundtals i ridningen senaste gångerna efter jag trillade av, och det har blivit bättre men varje gång en häst har gjort något eller jag känt att jag inte riktigt kan lita på den har jag blivit spänd. Ni som säger att ridning inte är en sport kan gå och gömma er någonstans, men ni som säger att hästar är farliga - ni har faktiskt rätt. De kan bli farliga om de inte hanteras rätt. Därför är det så viktigt att man lär sig att hantera dem rätt. Och att man tar hjälp när man inte klarar det längre. Jag ska nu be mig tränare om att få sitta på trygga hästar ett tag, jag tror helt enkelt att jag varit med om för mycket bockande osv. det senaste på olika hästar. Jag blir spänd och då blir min ridning dålig. Vilket absolut inte är bra när jag dessutom är ute och provrider för att hitta min drömhäst. Det värsta igår var nog också att jag inte ens hoppade upp igen, kände att det var ingen idé. Hästen ville inte stå still och jag var rädd att samma sak skulle hända igen. Jag har ALLTID varit den som hoppar upp igen, direkt. Men inte denna gången och jag skäms nog lite för det i efterhand. Jag skadade mig inte, för jag lyckades landa på fötterna så jag hade ingen ursäkt att inte hoppa upp igen. Men nu ska jag ta det lugnt och bygga upp självförtroendet långsamt. Jag vill ju klara även det svåra hästarna också, och om jag bara inte spänner mig och förväntar mig att något ska hända så kommer det ju gå bättre! Hästen känner ju av mina förväntningar och det vet jag ju om. Nya tag nu och upp i sadeln igen! 
 
Provridit igen
Efter en härlig gudstjänst i pingstkyrkan och fika med vänner efteråt åkte jag tillbaka för att provrida skimmeln jag testade förra veckan. Jag hade med mig mannen och min vän Julia, alltid bra med ytterligare åsikter och tanker kring hästen. Hästen betedde sig ungefär likadant som förra gången men jag fick se lite andra sidor av honom också. Han var snäll i hanteringen och så, dock blev han ganska spänd när det hände lite för mycket i stallet omkring. Sedan satt det i när jag skulle rida och han vad spänd och gnäggade efter kompisar i början av passet. Sedan började han slappna av och jag upplevde att han började söka sig ner i form lite också, vilket ju såklart är positivt. Anledningen till att denna hästen inte är så dyr är just att han inte har kunnat gå i god form. Efter att ha testat alla gångarter igen och även känt lite på sidvärtsrörelser för att bara testa om han fattade lite vad jag ville tog jag en sväng utanför paddocken och det gick jättebra. Jag pratade med min tränare och berättade om denna hästen häromdagen, och hon trodde att de hade provridit den tidigare för den är från samma stall som de köper ridskolehästar från. Hon berättade att om det är samma häst så reagerade den ganska kraftigt på när man råkade lägga skänkeln för långt bak. Givetvis testade jag nu detta idag och fick en spänd reaktion från hästen. Jag tror absolut det går att träna bort men man undrar ju lite vad stackarn kan ha varit med om...
 
Hur som helst ska jag fundera lite, men framförallt tror jag att jag ska ut och testa flera. Jag ber till Gud om ledning att hitta precis rätt häst för mig. Jag gillar verkligen karaktären på denna, är postiv och försöker sitt bästa. Med lite jobb och trygghet tror jag han kan bli en riktigt trevlig häst! Dock är han aningen liten i mankhöjd känner jag, dels för att som några har varnat mig för att han kanske inte räcker till i hoppklasser om jag vill tävla och träna högre än 1 meter i framtiden och det vet jag ju inte än. Dessutom hade det varit så roligt med en häst som Daniel också kunde rida och träna lite på, och denna är nog dels för liten och dels lite för känslig. Det kanske går att träna bort visserligen. Jag ska fundera lite, men jag tror nog att jag kan hitta en ännu bättre häst faktiskt. Men denna är absolut nära det jag vill ha! Gillar att han är känslig för hjälperna när man rider, men samtidigt är det inte bra att han överreagerar och börjar springa om man tar i lite för mycket. Vore kul att ha en häst som kompisar kan låna och som man kanske kan hålla lektioner på i framtiden. Haha, undrar om jag någonsin kan få tag på en häst som matchar alla mina krav? Kommer bara på fler och fler krav och önskingar ju mer jag tittar... Vi får väl se, ska kolla vidare och fundera! 
 
Härlig arbetsdag

Hej världen! Idag har varit en för mig helt normal lördag med jobb på ridskolan. Igår var vi iväg med tonåringarna från kyrkan och bowlade, hade en riktigt bra kväll. Jag var inte med på ridlektionen på kvällen för mannen hade bilen under dagen och det hade blivit för stressigt att hinna i tid till kyrkan. Egentligen är ju fredagar sämsta dagen för mig att själv rida lektion tyvärr... Men det är bästa gruppen jag har ridit i för det är ganska jämn nivå tycker jag och alla är seriösa med sin träning och vill utvecklas. Hur som helst har jag jobbat idag, som jag gör i princip varje lördag under terminerna. Det har gått riktigt bra, eleverna kämpade på trots aningen busiga ponnyer idag. Första gruppen fick testa lite lekar till häst barbacka och de andra grupperna fick göra samma övning som eleverna i torsdags. Det var en ganska enkel markarbetsövning egentligen, men den kräver att man har bra koll på sin egen häst och vart man ska, samt tempo och gångart så det fick eleverna träna på nu. Nästa vecka blir det min favorit för de flesta grupperna - hoppning! Det är både roligast när man rider själv och när man håller i lektioner. Fast en till storfavorit när jag håller lektioner är ju också gymkhana såklart, eleverna brukar älska det och det är minst lika roligt att få stå och titta på när ponnyer och barn har kul tillsammans!

Stina kunde nog inte bry sig mindre, hon låg och njöt i soffan igår av vårsolen som börjar titta fram. Jag hade tagit ledigt igår för att vara hemma när de kom och satte upp fönsterbrädan som rasat ner, så nu är den på plats. Hoppas verkligen att både den och alla andra sitter uppe nu! 
 
Efter mina lektioner idag jobbade jag med att longera en av ponnyerna lite och när min arbetstid var slut stannade jag kvar och kikade lite på helgens dressyrkurs. Alltid bra att titta på andra som rider och analysera lite, dessutom kan man ta inspiration till sina egna lektioner. Väl hemma har jag mest tagit det lugnt och på kvällen beställde vi pizza - och fick fel sort två gånger! Suck. Skönt att de hade bra service och ordnade upp det. Imorgon har det blivit bestämt att jag ska åka iväg och kolla på skimmeln som jag redan tittat på en gång, istället för att åka iväg och kika på fuxen som jag hade planerat först. Ska se om jag kan få kika lite nogrannare på den nu, allt gick så fort förra gången och vi skulle liksom in i ridhuset direkt. Nu ska jag få hantera den själv och lära känna honom lite bättre så det känns bra. Nu har mannen redan somnat i soffan så vi ska väl strax gå och lägga oss. Återkommer med rapport om hästen imorgon!