Fru Strandh

Stall och promenad

Idag blev dagen lite omvänd mot andra semesterdagar där vi har haft väääldigt sega mornar och jag åker till stallet ganska sent på dagen och så middag sent på kvällarna. Jag hade nämlingen bokat tid hos hovslagaren åt Queenie vid 11-tiden. Hon hade långa hovar när jag fick henne så då fick jag ta ut hovslagare efter bara någon vecka. Tyvärr hade han då inte tid att sko henne, utan drog av skorna och verkade hovarna. Men eftersom jag ändå skulle låta henne ta det väldigt lugnt första tiden så fick hon helt enkelt gå barfota. Dessutom var det ju bra att få testat hur hovarna höll barfota, för jag har haft funderingar på att låta henne gå oskodd. Tyvärr visade det sig ganska snart att hovarna naggades och sprack lite nertill i kanterna. Därför beslöt jag att boka tid igen trots att de inte var så långa nu, men för att hon skulle få skor och inte riskera att hovarna sprack mer. Så på morgonen åkte jag ut till stallet och tog in Queenie, hade någon timma på mig då men beslöt att finslipa longeringen lite istället för att rida ifall hovslagaren skulle komma tidigt. 

Jag testade idag de nya benskydden jag köpt för jag har väntat på ett tillfälle att testa utan att jag sitter på, eftersom hon är lite rädd om bakbenen tänkte jag att det kan komma lite sparkar och då känns det bättre att stå på avstånd på marken. Men hon brydde sig knappt vilket var skönt, ibland om de är ovana att ha något på benen kan de tycka att det är lite läskigt. Benskydd kommer jag att använda främst vid hoppning så idag var de på mest för att testa. Jag har ju tränat longering flera gånger nu eftersom jag har linat henne lite innan ridning så det börjat bli befäst och hon förstår mer vad jag menar, även om hon inte verkar tycka det är så roligt. Man ska ju egentligen aldrig longera en häst mycket, det är slitsamt för de att tragla runt på en volt. Men just nu har jag kört lite mer än man borde bara för att lära henne kommandona och hålla det färskt för henne. Så fort jag känner att hon förstår helt kommer jag minska på det och bara använda det enstaka gånger. Hon behöver kunna det av två anledningar - dels ifall hon blir halt och man vill se henne springa på volt, dels som grund för att lära henne tömkörning i framtiden. Hon sköter sig överlag väldigt bra och det går framåt!
 
PS. På bilden ovan hade jag longerat klart och skrittade av henne för hand, jag längde bara linan för att ta bilden. Därför är tyglarna inte uppsatta längre och linan går direkt till bettringen.
 
Och sedan får man väl ändå säga att betyget på hur hon skötte sig hos hovslagaren är godkänt - det finns dock en del att jobba på. Hon var inte den lättaste att sko i bak och det var väl kanske därför hon inte hade skor i bak när jag fick henne? Haha... Jag vet inte men det var inte helt populärt i alla fall. Men samtidigt var det mycket folk och hästar i stallet vid tillfället som stressade henne lite. Hitills har det inte varit så mycket aktivitet när jag har varit på plats. Så men tanke på det fick hon ändå godkänt som sagt, och efter detta kan det bara bli bättre. Någon annan kanske hade tyckt att hon skötte sig med glans, men jag har ganska höga krav på hur en "väluppfostrad" häst ska uppföra sig. Ska fortsätta träna på att lyfta hovarna (hovslagaren märkte att det hade blivit bättre så min träning har gett resultat, yeeey!). Och sen när jag var hemme kom min man på att jag även borde stretcha. Det har jag ju tänkt att jag ska göra när vi kommer igång mer med träningen ändå. Men jag kom på att utöver att det är bra för hästen så borde det också träna henne att hålla hovarna i rätt position hos hovslagaren, rörelsen vid stretching är ju nästan samma i vissa lägen... Haha, vet inte om ni förstår hur jag tänker men ska testa i alla fall. Min häst ska bli snällast i hantering med typ allt, jag kommer inte lämna något åt slumpen, haha... Det mesta går att förändra genom träning och tillit. Får se om jag lyckas, men det är roligt att lägga ner tid på detaljer också.
 
Åkte sedan hem efter att ha grejat lite i stallet, käkade mat tidigt på dagen istället för att vänta till kvällen. Sedan blev vi hemma en stund men beslöt slutligen för en promenad uppe på berget utanför stan. Så det blev en långpromenad som avslutades med en selfie med utsikt över Falköping. Sedan åkte vi och veckohandlade så var det avklarat också. Katten mår tydligt bättre för varje dag och aptiten ökar hela tiden. Hon är mycket mer vaken i ögonen, de har slutat rinna och hon är mer aktiv. Så skönt! Nu ska vi äta lite kvällsmat och se om det finns någon bra film att kika på tillsammans. Mysigt med kvalitétstid med världens bästa man!