Fru Strandh

Att fånga en häst

Årets första arbetsvecka på ridläger är snart slut, imorgon blir sista dagen och jag är så trött! Men så roligt det har varit, som vanligt. Jag hade lite glömt bort från förra året hur intensivt det brukar bli, haha... Och så en egen häst nu att ta hand om på det. Men förra året minns jag i alla fall att första veckan var tuffast, sedan kom man in i det. Jag har haft ett väldigt härligt och pratglatt gäng elever denna veckan, så har knappt fått en lugn stund men tänk vilken underbar hästsommar jag kommer få. Långa uteritter, bad med ponnysarna, roliga hopplektioner och så de där gymkhana-lektionerna när det är minst lika roligt att titta på som att själv delta i spektaklet. Jag är nöjd med veckan trots att jag känner att mitt tålamod sviktat emellanåt, och jag tror jag vet precis vad det beror på. Alla dessa pass som vikarie i skola och förskola... Känns som det blir tjat på barnen heeela tiden för att de inte lyssnar. Men nu är det ju ridläger och jag vet ju att det är en helt annan sak och dessutom tusen gånger roligare! Så jag måste koppla om i hjärnan lite och bara lägga bort den där tjat-mostern i mig över sommaren. Förhoppningsvis kommer jag en dag slippa hoppa runt som vikarie i hela kommunen. 

Queenie och jag kämpar på, med henne kan man verkligen säga att under veckan har det gått från botten till toppen så det är grymt roligt! I lördags slet hon ju sig i stallgången som jag skrev om då, och dagen efter fick jag inte in henne för hon var så rädd och försiktig. Och jag hade inte humöret med mig den kvällen, minns inte riktigt varför... Men det slutade med att hon fick vara kvar i hagen för det kändes som bästa alternativet för oss båda just då. Självklart lyckades jag toppa den dagen med att bli biten i huvudet av en unghäst när jag skulle tvätta hans sår. Rekommenderas inte! 
 
Dagen efter hade jag som mål att bara vara i hagen en stund och låta henne vänja sig lite igen vid mig... Vi gick ju verkligen tillbaka till rutan ett igen efter lördagens händelse. Hon hade redan blivit osäker efter veterinärbesöket förra veckan också. Inte bra! Jag var i hagen en stund, men kände att jag borde försöka få in henne och började väl att testa med tidigare använda metoder. Dessa är dels att locka med godis (funkar mindre bra med andra glupskare hästar i hagen), dels att börja gå mot grinden med ledarstoet istället och fånga Queenie när hon följer efter, dels att gå "i bågar" när jag närmar mig henne. Ingenting av detta fungerade längre och jag bara kände att jag inte kunde hålla på såhär med en häst jag inte får in liksom. Så efter en halvtimma började jag testa en annan metod. Grundläggande går den ut på att när hästen går iväg från mig, så driver jag den ännu mera bortåt genom kroppsspråket. När den stannar och tittar på mig så belönar jag den med att stanna upp och sänka blicken. Sedan närmar man sig och om hästen då går iväg fortsätter man driva bort den. Egentligen är det lite mer detaljerat än såhär och man behöver kunna hästen kroppspråk en del samt veta hur man använder sitt egna. Om ni är intresserade av att veta mer rekommenderar jag er att läsa på innan ni testar detta så ni ser till att göra rätt. Annars kanske man får en ännu mer svårfångad häst. Men grundtanken är att om hästen inte vill bli fångad så ska den få arbeta istället, men om den låter sig fångas får den vila som belöning, typ. Men så otroligt bra detta har fungerat för oss! Första dagen sprang jag runt i hagen i nästan trekvart innan hon till slut lät sig fångas. Sedan jobbade jag på att göra upplevelsen i stallet och med mig så bra som bara möjligt. Klappar, beröm och godis för att hon ska koppla mig och att komma in i stallet med positiva saker. De två närmsta dagarna efter körde jag samma knep och de gångerna gången gick det fortare. Idag tog det bara några minuter innan jag fick tag på henne. Och framförallt känner jag att rädslan hos henne börjar släppa och hon litar på mig! Så fantastisk känsla! 
 
Sedan har jag även börjat träna henne att bli longerad, har gjort det två gånger denna veckan nu. I tisdags var det ett väldigt kort pass bara för att börja lära in grunden. Tror aldrig hon har fått lära sig att bli longerad ordentligt, hon har nog på sin höjd schasats runt i en ring liksom. Idag tog vi ett lite längre pass och testade lite galopp med. Det går framåt! Hon förstår inte alltid vad jag menar men hon är smart och lär sig fort. Jag bjuder på lite roliga bilder på oss, haha... Observera att detta är efter jag hade släppt ut henne i hagen idag, och hon valde självmant att stanna med mig istället för att gå direkt till sina hagkompisar. Framgång!