Fru Strandh

Ansökt till SRL1
Såå skönt! Det är fantastiskt att få jobba med hästar under dagarna, men efter att jag lyckats planera lite dåligt med mitt andra jobb som vikarie inom kommunen blev det att jag nu har jobbat sju dagar i rad (visserligen inte hela dagar alltid, men ändå). Därför är denna vanliga måndag min efterlängtade helg och jag är helt ledig! Den enda planen för dagen är att jag ska rida lektion vid 10.45 och sen ut till Queenie i lugn och ro. Ska nog tömköra henne och testa den nya tömkörningsgjorden jag har köpt, och tvätta svansen ordentligt för den har blivit så skitig.
 
Ni fattar inte hur trött jag var igår, och egentligen hade jag möjlighet att rida lite extra efter jobbet ihop med en kollega så vi kunde hjälpa varandra lite med ridningen, men jag orkade verkligen inte och valde att åka hem istället. Det har varit helgkurs på jobbet och jag har haft så roligt men det blir alltid lite intenstivt och mycket intryck, särskilt på lördagen när jag och min kollega tillsammans klämde in ridskolans lektioner mellan lektionerna på helgkursen. Nästa vecka är det i alla fall ordnat med vikarie så det ska bli riktigt skönt! Sen är det absolut inte övermänskligt på något sätt att hinna med, det får ni inte tro! Men jag har mer och mer upptäckt på senare år att jag är en ganska känslig person som påverkas när det händer mycket omkring mig och då behöver jag helt enkelt vila efter sådana dagar. Men nu laddar vi upp för nya tag idag inför en ny vecka med endast jobb på Tunarp - jag jobbar två helgkurser i rad vilket innebär mindre jobb som vikarie - jätteskönt att ha veckan planerad i förväg och slippa på inringd på morgonen. Och jättekul att bara få jobba med det jag gillar mest!
 
Jag har också träningsvärk i typ hela kroppen - dels har jag ridit totalt 3 timmar på uteritt med eleverna under helgen, dels så var vi några ridlärare som tränade lite extra i lördags också. Vågade mig på att testa stallets allra piggaste häst Paloma och till slut gick det riktigt bra. Fin häst! Och idag ska jag som sagt rida lektion för min vanliga tränare men det blir på ridskolehäst och inte Queenie än så länge. Ni kanske undrar varför jag det senaste har börjat träna mycket mer, och varför jag rider ridskolehäst nu och inte bara väntar tills Queenie har kommit så långt i sin träning att jag kan rida lektion på henne istället? Det finns en god anledning till det, och den anledningen heter antagningsprov. De flesta minns nog att jag förra hösten började plugga till Svensk Ridlärare level 1? Utbildningen är uppdelad i två olika delar, en mer teoretisk på distans och en mer praktiskt på plats uppe på Strömsholm. Jag kom in på delkurs ett och gick klart den under hösten 2017, vilket var väldigt roligt och lärorikt. Att komma in på delkurs två däremot är svårare för då avlägger man ett ridprov och jag hade väl egentligen inte så stora förväntningar på att klara det. Jag trodde nog inte ens jag skulle lyckas med att bli diplomerad hästskötrare och komma in på delkurs ett från början... Men det klarade jag. Antagningsprovet till delkurs två blev jag däremot inte godkänd till. De tyckte att jag var en mjuk ryttare men att jag behövde fler timmar i sadeln för jag hade för svag grundsits och inverkan på hästen. Och det omdömet måste jag säga att jag helt höll med om, för jag själv är nog min absolut största kritiker (som det brukar vara). Jag blev inte ledsen för det, har man nämligen gjort delkurs ett en gång så behöver man inte göra om den, utan man kan bara söka delkurs två nästa gång den kursen anordnas.
 
Och nu är det alltså dags! Sommaren 2018 kommer andra delen av kursen anordnas igen och jag har ansökt till den. Denna gången är jag lite mer sugen på att verkligen komma in och göra klart hela min utbildning - men jag tror inte jag blir ledsen om jag inte kommer in heller. Då gör jag den bara ännu senare, tycker examinatorerna inte att jag klarar antagningsprovet så lär jag ju inte klara yrkesprovet heller, då är det bara att åka hem och träna mer. Men jag känner mig lite mer redo detta året, jag vet hur provet går till och vet lite mer vad jag ska tänka på. Däremot har jag väl inte fått helt den träningen som jag hade planerat, jag trodde att antagningsprovet skulle komma i vår någon gång istället för nu om ett par veckor. Men äsch, jag kör på ändå! Roligt detta året är att två av mina kollegor från Tunarp också kommer ansöka. Hade ju varit jätteskoj att få gå utbildningen tillsammans med dem. Men nu ska jag fortsätta njuta av min lediga dag och strax åka iväg mot stallet för att träna. Ha en bra dag allesammans!
 
Ridit Queenie igen!

Idag har varit en så fantastiskt bra dag. Ja, hela denna veckan har varit och kommer bli så bra alltså! Har så mycket att vara glad över och det är mycket tid med hästar just nu vilket gör mig till en väldigt lycklig människa. Tänk att få ägna förmiddagen åt sin egen häst för att sedan åka till jobbet och träffa ännu fler hästar. En del tycker väl att jag är tokig men - kan det bli bättre?! 

Dagen startade med att jag själv kopplade på transporten, lastade Queenie (med lite hjälp för att stänga luckan) och åkte iväg till min NH-tränare igen. Jag har känt att alla övningarna jag fick i "läxa" har gått såpass bra att det var dags att åka tillbaka och träna vidare. Queenie var jättesnäll att lasta och åka med, det gick jättebra att köra fast jag var helt själv idag och träningen gick så fantastiskt bra! Vi började med att repetera allt vi hade tränat på förra gången och som vi övat på hemma. Finslipade på lite detaljer där och sen började vi träna uppsittning och avsittning. Allt gick väldigt lugnt till och vi tog gott om tid till att Queenie skulle slappna av och känna sig lugn. Sedan kunde jag skritta en stund medan min tränare Claudia också hade Queenie i grimskaft för säkerhets skull. Kanske mest för att jag skulle känna mig trygg och slappna av... Jag fick göra två övningar för att fortsätta träna in "one rein stop" fast nu uppsuttet. Det är ju egentligen ett kommando som westernryttare tränar in på sina hästar, men varför inte använda det fast jag rider engelskt liksom? Alla sätt är bra utom de dåliga, och om det kan hjälpa mig att ha en nödbroms på Queenie ifall hon skulle sticka iväg igen så är jag gladast av alla! Övningarna gick jättebra och jag svävar på moln för att äntligen kunna börja rida min häst lite igen. All den tid jag lagt på övningarna vi gjort hemma känns som att det har förbättrat vår relation och att Queenie känner sig ännu mer trygg med mig vilket är jätteroligt. Så nu har jag mer att träna på samtidigt som jag ska fortsätta med de gamla övningarna. Duktig häst!

Nu ska jag snart gå och lägga mig för imorgon startar en helgkurs på jobbet som jag ska hålla i med en kollega. Ser fram emot det och hela den här veckan blir liksom bara bättre och bättre. Började med ett vikariepass på måndagen, men när jag tagit mig igenom det så åkte jag till stallet där Queenie fick massage av min kompis Bea som pluggar till hästmassör och ville ha hästar att träna på. På tisdagen hade jag en lång arbetsdag på Tunarp. Onsdagen är en kortare arbetsdag så då har jag gott om tid i stallet och passade på att både tömköra och repetera alla övningar inför dagens träning. Denna dagen har jag ju redan berättat om och nu väntar som sagt helgkurs på jobbet. Det blir både uteritter och lektioner blandat, och om det är duktiga elever hoppar vi nog terräng på söndag - roligt! På söndag är dessutom tanken att jag och min kollega ska rida lektion för ytterligare en kollega för att öva oss inför antagningsprovet till SRL1. Woop!
 
Är så taggad just nu att bara träna och träna för att nå nya mål och bli en ännu bättre ryttare och hästmänniska. Är så otroligt tacksam att få jobba med något som jag tycker är så roligt. Och tacksam för att det går framåt med Queenie - tänk så fin hon kommer bli när jag får helt ordning på henne. 
 
Vinterpäls och höstlöv

Söndag igen och jag tycker att veckorna går alldeles för fort. Inte långt kvar till jul nu och veckorna bara tickar på... Men livet rullar på med jobbet och allt annat. De flesta dagarna är bra men ibland blir jag sådär stressad över allt som ska göras igen. Hur som helst går det framåt med Queenie även om vi får lite bakslag i träningen ibland, som när hon blev rädd av att pallen välte när vi tränade att stå still vid den. Men det känns som att det har gått tillräckligt framåt nu för att boka en ny träning, och den kommer bli i veckan nu. Jag har fått låna transport av en vän i stallet, som passar bra ihop med vår bil och ändå är lite större än den jag lånade förra gången. Jobbet på ridskolan går bra och kommande två helger håller jag i ponnygruppen på våra föräldra-barn-kurser, ska bli jätteroligt!

På bilden ser ni vår något tjocka (läs väldigt tjocka) shetlandsponny Russin som är en av våra två shettisar och ett riktigt charmtroll. Hon låg och vilade ute i hagen häromdan när jag knäppte dessa korten. Hästarnas päls har börjat växa till sig ordentligt inför vintern och även Queenies. Jag kommer antagligen inte klippa henne och vill att hon ska sätta päls. Dock tycker jag hon har känts ganska trött flera dagar i rad så häromdan köpte jag B-vitamin och började ge henne, hoppas att det hjälper nu under pälssättningen och att hon blir lite piggare. 
 
Och eftersom ridningen med Queenie ligger på noll just nu när vi har tränat massa andra övningar som jag fick av tränaren som hjälper oss, så bestämde jag att ta några lektioner på ridskolehäst istället. Jag har ridit två lektioner nu, en hopplektion själv i torsdags och veckan innan dess ihop med min kompis Anna som har häst på samma lösdrift som Queenie går i. Måste säga att jag är jättenöjd med både lektionerna och det kändes riktigt bra. På hoppningen flög vi över 90 cm tydligen, jag och lilla ridskolehästen Maggan som är typ bara 1,50 i mankhöjd eller nåt. Och det kändes inte högt alls! Skönt att hoppningen känns bra trots att det var länge sedan jag var igång ordentligt med den. Nu ska jag snart sova och ladda upp inför en lååångt arbetsvecka som ligger framför. Godnatt alla fina läsare!