Fru Strandh

Klickerträning
Får be om ursäkt för att det var så länge sedan det kom upp en ny video på min youtube... Jag drog mig lite för att redigera denna videon för jag hade så sjuuukt mycket material att klippa i och sätta ihop. Men här är den äntligen, nästa video! Denna gången testar Queenie och jag att träna med klicker, vilket jag inte gjort förut men det var jätteroligt när vi väl fick det att fungera. Kommer definitivt fortsätta träna på detta sätt emellanåt, som variation mot den vanliga träningen. Om ni vill se hur det går för oss får ni titta på videon nedan.
 
 
På jobbet har jag haft uteritter idag, det blev dock inte helt som tänkt då ponnyn jag satt på blev jätteskrämd av en stor älg i skogen. Han slängde sig och gjorde en helomvändning, jag hann inte riktigt med utan flög av i farten men landade som tur var helt oskadd på fötterna. Ponnyer kan vända snabbt ska ni veta! Mina elever tyckte nog det var lite roligt att ridläraren trillade av för en gångs skull, haha... Synd att det inte går att förutse hur hästar ska reagera i olika sitautioner, det brukar gå bra att rida den ponnyn i täten men inte idag tydligen. Men hade inte den där älgen stått ivägen hade det antagligen gått som vanligt. Men alla vet väl att älgar kan förvandlas till stora eldsprutande drakar vilken sekund som helst!? Något i den stilen verkar i alla fall hästarna tro ibland...
 
 
Och hur går det med Queenie då? Jo, jag har inte kollat hältan i trav på några dagar utan bara låtit henne vila och hållit extra koll på henne. Vissa dagar har vi varit ute på promenader. Häromdagen stötte vi faktiskt på just en älg när vi var ute men min duktiga Queenie bara stod och kollade en stund, sedan vände vi hemåt för att inte störa den. Veterinären kommer ut imorgon eftermiddag för att titta på henne och jag hoppas få veta vad hältan har berott på samt om det blivit bättre/sämre. Håll tummarna för en god prognos så vi kan komma igång med ridning och annan träning igen!
 
En shettis med lappar

Helgen är över och tyvärr har Queenie inte blivit bättre, utan är fortfarande halt i traven på böjt spår. Därför kommer jag ringa veterinär imorgon och förhoppningsvis kan jag få en tid till Queenie redan denna veckan för att kolla vad det kan vara. Det är så tråkigt att det inte ens är bättre (snarare sämre) efter en hel vecka med bara vila och promenader... Men ska i alla fall bli väldigt skönt att få ut veterinären och få veta vad det kan vara liksom, vill ju att min lilla häst ska må så bra som möjligt. 

 
Men i övrigt har helgen varit bra, i fredags fick jag hoppa in och jobba extra på en helgkurs på Tunarp och hade en fantastiskt rolig arbetsdag som avslutades med härlig uteritt. Idag åt vi middag hos min mans familj idag efter kyrkan och på kvällen fick jag låna en häst i stallet vid namn Amols och rida en sväng. Han var min favorithäst när han stod på ridskolan där jag tränar men såldes senare som privathäst och står nu i samma stall som Queenie. Dock märks det inte alls att han är "pensionär" för han var superpigg idag, haha! Men kul när hästarna har energi och vill framåt. Vi red ihop med min kompis och hennes ridtravare, skrittade först ut en sväng och sen blev det lite småskutt i paddocken vilket hästarna tyckte var jättekul. Och vi ryttare med! 
 
 
Under veckan som gått har jag haft teorilektioner för mina grupper på jobbet och det har varit riktigt roligt. Tycker verkligen om att ha teorilektioner och det är så galet viktigt för att eleverna ska lära sig allt de behöver kunna om våra underbara små hästar! Tycker tyvärr att många verkar kunna alldeles för lite om hästen, hur hästen fungerar och vad den behöver för att må bra. Jag själv önskar verkligen att jag hade haft mer teori på ridskolorna där jag red som liten. Så jag vill slå ett litet extra slag för det och även visa upp hur duktig vår shettis Russin var igår. Nybörjargruppen skulle börja lära sig några av hästens kroppsdelar och Russin stod så fint och snällt när eleverna fick sätta post-it-lappar med kroppsdelar på rätt plats. Duktig ponny!
 
Queenie varit halt...

Jaha, nu var det dags igen för ett sånt där inlägg som får sammanfatta den senaste tiden. Det har hänt en del sedan jag skrev mitt senaste inlägg  här på bloggen. Då berättade jag om att jag hade försökt börja trava Queenie uppe i paddocken (där hon tidigare har stuckit med mig) och det gick inte allt så bra som jag hade räknat med. Dagen efter det tömkörde jag henne och hon var mycket mer spänd än hon brukar vara efter vad som hände dagen innan. Jag berättade för min tränare vad som hänt och vi tog det lugnt i början på torsdagens ridlektion. Först var Queenie spänd (och jag med) men allt eftersom lektionen gick släppte det och hon började bli som vanligt när hon går bra igen. Jätteskönt, så gött att kunna bryta cirkeln och komma tillbaka igen liksom!

 
Fredagen efter det fick hon vila. På lördagen byggde jag ett litet hinder i paddocken, jobbade henne lös och lät henne hoppa några skutt vilket märktes att hon tyckte var störtkul. Hon har nog saknat hoppningen under vintern, det var länge sedan hon fick hoppa senast. Tyvärr märkte vi efter ett tag att hon nickade till lite med huvudet i traven... Dagen efter (i söndags) tog jag ute henne för att kolla ordentligt, fick hjälp av ett par kunniga vänner att titta på henne. I skritt syntes inget, det var lite otydligt i trav på större volt men när vi tog in henne på mindre volt syntes det tydligt - Queenie var halt. Hon fick vila resten av söndagen och måndagen. Sedan ringde jag veterinären på tisdagen för att stämma av hur jag skulle fortsätta gå tillväga, och enligt veterinärens råd har vi gått på promenader ute i skritt resten av veckan. I onsdags longerade jag henne igen och det såg mycket bättre ut. Det blev alltså ingen ridlektion denna veckan men förhoppningsvis är hon snart helt bra igen och jag kan börja rida försiktigt. Antagligen har hon vrickat sig eller överansträngt sig kanske... Jag vet inte riktigt men veterinären lät inte särskilt orolig så det var ju skönt. Håll tummarna för att min lilla häst blir helt bra igen snabbt.
 
På bilden ser ni Tunarps hästar nöjt äta frukost i vårsolen.