Hannah Strandh

Grymt Tips #8 - Rensa ut!
Nu är det dags för mig att komma med ett av mina små tips igen. Denna gången kommer jag skriva ett bra tips för att få mer plats hemma. Det återkopplar också till ett tidigare inlägg jag skrev om second hand men jag kände att jag ville skriva lite mer kring detta. 
 
Vi människor (nästan alla av oss) som lever i västvärlden har så otroligt lätt att för att samla på oss mycket saker. Mer saker än vad vi egentligen behöver och ibland mer saker än vi har plats för hemma. Jämfört med många andra länder har vi svenskar det väldigt bra. Jag säger inte att alla som lever i Sverige har det lätt för jag vet att det finns folk som har svårt att få ihop det ekonomiskt, men nu menar jag jämfört med många människor i andra fattigare länder. Jag tror att majoriteten av alla svenskar kan plocka ihop minst 10 ägodelar som de egentligen inte behöver och som de kanske inte ens skulle sakna om de försvann. Så ja, vi har det väldigt bra och vi konsumerar kanske mer än vi borde ibland. Kläder, inredning, skor, fordon, smycken, teknik av olika slag... Listan kan göras lång, men visst har du en del grejer hemma som du skulle klara dig utmärkt utan? Och nu menar jag inte att vi ska slänga ut allt ur våra hem utom säng, mat och tandborsten typ. Jag menar inte heller att du ska slänga iväg allt du inte använder dagligen. Utan jag tänker på de där grejerna som kanske ligger i ett år utan att du rör dem. Eller den där prylen som dyker upp när du äntligen storstädar något skåp och inser att du hade glömt att du ägde den. Eller en sådan där grej som du har sparat och tänkt att "någon gång, någon dag kommer jag få användning för den".
 
 
Det är sådana prylar som jag menar kan vara bra att rensa ut och ge till exempelvis en second hand-butik (det gör jag). Självklart är det upp till en själv, men detta är ett hett tips från mig! Och varför då? Jo, det finns massor av bra anledningar:
1. Second hand-butiken får in pengar till välgörenhet
2. Någon annan får användning för prylarna
3. Man mår ofta bra och blir glad av att ge
4. Du får mer plats hemma
5. Det blir lättare att hålla ordning hemma med mindre grejer = du mår bättre!
 
Så nu till lite konkreta tips när du börjar rensa ut bland dina överflödiga grejer hemma! 
1. Ha en kasse någonstans i hemmet, när du hittar något hemma du vill ge bort lägger du ner det i påsen och sen när påsen är full tar du med den till närmsta second hand-butik. (Man kan ju självklart sälja eller ge bort till någon som man vet behöver också!) Detta blir ett slags pågående projekt och kan vara skönt för man gör inte så stor grej av det.
2. Rensa igenom vissa områden regelbundet. Till exempel garderoben kan vara bra att kolla igenom någon gång per år eller oftare, beroende på hur mycket du shoppar. Köksskåpen, byrålådor och förråd kan också vara sådana ställen som behöver ses över då och då, du vet ju bäst själv hur du har det hemma hos dig. Se till att ha tid nog till att slutföra området så jobbet inte blir liggande! Om du har kort om tid för att hinna hela garderoben, ta bara en hylla istället och gör klart den. Först ut med alla grejer och gå igenom, lägg sedan in det snyggt och pydligt igen så var sak har sin plats. Och vips, så har du passat på att städa hyllan också!
3. När du rensar ut, ställ lite frågor till dig själv för att underlätta vad som ska vara kvar och inte. Exempelvis "Behöver jag verkligen den här?", "Använder jag den och hur ofta?", "Tycker jag ens om den här längre?". Det kan vara svårt att dra gränsen men man får träna sig och det brukar bli lättare ju mer man ger bort. En del människor är väldigt fästa vid sina ägodelar, men jag tror inte vi människor blir lyckliga av att äga mycket prylar. Sen kan det finnas saker som man egentligen inte behöver men vill spara av nostalgiska själ och det är klart man kan göra det, låt det inte gå till överdrift bara. Du måste inte spara hela bokmärkessamlingen på 72 album som du har ärvt från din morfars kusin liksom. Du kan spara ett bokmärke som minne i så fall. 
4. Kört fast och har svårt att bestämma dig kring en sak? Lägg tillbaka den så länge och ta upp den igen nästa gång du rensar ut så kanske det blir lättare för dig att bestämma om du ska behålla den eller inte. 
 
Hoppas detta kan vara till nytta för er alla där ute och att ni får lite mer plats där hemma om ni rensar ut lite ni inte behöver längre. Och för allt i världen - snälla - ta hela och fina prylar till en second hand eller liknande så det kommer till användning! Det är så sorgligt när man åker till tippen för att slänga skräp och man ser rader av fina gosedjur och annat som folk har slängt men personalen räddat och satt vid sidan av containrarna. Jag skulle så gärna vilja ta med dessa gosedjur till typ ett flyktingboende och dela ut till barnen, men tyvärr får man inte lov att ta grejer från tippen som blivit slängda där. Så snälla, släng inte sådant som någon annan kan få glädje av! Det finns mängder med insamlingar till välgörenhet på olika sätt, eller så kan man själv dela ut till behövande. Lycka till önskar jag er alla!
 
 
#1 - Pernilla

Du glömde det viktigaste av allt!
Du värnar om miljön!
😊

Svar: Just det! Missade att skriva med det. :) Tycker dock inte det är den viktigaste punkten, men visst är det jätteviktigt också!
Fru Strandh