Hannah Strandh

Tuff dag för Queenie

Idag har varit en ganska tuff dag för min lilla häst och hon har skött sig så bra hon har kunnat utefter förutsättningarna. Nu är hon ute i hagen och betar igen, men dagens bestyr tog nästan hela dagen för mig och jag hann knappt med något annat alls. Det gick inte riktigt som planerat under dagen så jag tänkte berätta hur det gick med alla tre delarna jag ville ha avklarade idag när jag var ledig för Queenies skull. 

Hovslagaren

Jag fick gå upp tidigare än vanligt för jag hade bokat in att hovslagaren skulle komma och verka hovarna på Queenie och det fanns ingen annan tid än 7.30 som passade bättre. Hovslagaren jag har valt är en som brukar sko hästarna på ridskolan där jag tränar och jag känner även flera privatpersoner med häst som rekommenderat honom. För något år sedan gick jag min tappskokurs hos honom inför hästskötarprovet. Det är viktigt att ha en bra hovslagare, för som man säger - utan hovar, ingen häst! Jag hade räknat med att vara i stallet i god tid så Queenie skulle kunna stå inne och torka på benen lite. Och nog var det tur att jag var ute i god tid, för inte ville hon komma in inte! Med nyvunnen frihet i en stor härlig hage med mycket gräs har hon direkt blivit bästis med det andra stoet i hagen. Det tog en bra stund innan jag fick tag i henne. Jag fick till slut lura henne lite att jag skulle ta in en annan häst istället så gick det. Nöden har ingen lag, haha! Jag ville ju inte "jaga" häst i hagen fortfarande när hovis kom. Och när jag väl hade fått fatt i henne krävdes det en del lockande och övertygande för att få med henne in också.

Jag hade alltså mycket mindre tid till godo än tänkt nu, men hon var inte så blöt och jag hann precis göra rent hovar och ben innan hovslagaren kom. Sedan gick allt jättebra och jag var så nöjd över min lilla Queenie att frustrationen över att inte kunna fånga henne i hagen försvann. Hon stod snällt nästan hela tiden och lät honom dra av skorna och verka alla hovarna, hon försökte inte sparka eller något sådant som hon gjort tidigare när man kratsat hovarna. Så skönt! Det var bara en gång hon blev lite skrämd och försökte slita sig, men rädslan gick snabbt över denna gången. Och den utflutna hoven hon har haft i bak blev så fin och jämn, hoppas att vi kan hålla den så fin framöver också. Kändes skönt att hovslagaren inte var orolig över den heller. Sedan hade han inte tid att sätta på skor idag så hon kommer få gå barfota i alla fall några veckor framöver, jag rider ju ändå inte just nu. Så får vi se sen om hon behöver skor eller inte.

Träckprov
 
Efter hovis var klar med henne ställde jag in henne i boxen som hör till lösdriften. Grejade med lite annat i stallet i väntan på samtal från veterinären, och fick snart bekräftat att de kunde komma idag och att det skulle bli vid 13-tiden. Då bestämde jag att min lilla bestämda dam skulle få stå inne tills dess så jag inte riskerade att inte få in henne i tid från hagen, så jag gav henne lite vatten och hösilage. Och lämpligt nog la hon en fin liten hög med träck (alltså hästbajs) i hörnet av boxen, perfekt! Jag har tänkt fixa träckprov i flera dagar men det har inte passat. Hon är avmaskad sedan hon kom till Sverige men eftersom hon är import tyckte veterinären att jag kunde göra ett prov i efterhand för säkerhets skull. Hade velat få det ordnat förra veckan, men det var ju röd dag på tisdagen så den enda dagen som skulle funkat att posta så man vet att det kommer fram fort var onsdagen, och då glömde jag såklart bort det. Men nu fick jag några fina, färska hästbollar in i denna lilla boxen. Sedan skickar man det med posten och så ska man få svar efter några dagar hur mycket mask hästen har. Lite äckligt, ja. Men väldans praktiskt ändå! Åkte sedan och postade detta direkt så det kunde hämtas med postbilen vid 10 och sedan blev det hem för lite lunchpaus m.m.
 
Veterinären
 
Jag var tillbaka i stallet en stund innan veterinären kom, passade på att borsta Queenie och testa flugsprayen jag köpt. Snart dök veterinären upp tillsammans med en assisten/praktikant, och det var nog tur det för det behövdes tre personer sedan för att hålla ordning på min lilla häst... Nu kommer vi till den delen av dagen som absolut inte gick som planerat. Vi började med tandkollen, där jag hade bett att tänderna skulle kollas och åtgärdas vid behov och så skulle vargtanden hon hade dras ut. Men sådan matte, sådan häst - redan i så tidigt stadie som efter en vecka - för precis som jag gillar Queenie inte sprutor! Förstod henne helt, stackars häst, men för att vi skulle kunna komma in i munnen vad hon tvungen att få lugnande medel.
 
För att korta ner historien kan vi väl säga att hon inte var särskilt samarbetsvillig med något, men efter flera doser lugnande var hon så borta att veterinären äntligen kunde göra det som skulle göras i munnen. Det visade sig att vargtanden som skulle finnas enligt besiktningsprotokollet inte fanns, men det hittades en rest av en rot från en gammal vargtand som plockades bort. Någon har alltså gett henne tandvård på Irland i alla fall. Hon hade tyvärr vassa kanter på tänderna så hon har bitit sig själv i kinderna och har nog haft ont när hon äter trots att hon har ätit ordentligt. Dessa kanter slipades ner så hon ska slippa besvären med dem. Sedan upptäckte veterinären också någon form av karies (minns inte vad det hette). Boten för detta kan vara så enkel som att låta henne få mer tuggtid, mer grovfoder och mindre kraftfoder, halm att tugga på i box samt eventuellt se över PH-halten i vattnet och mineralerna. Detta klingar ju redan bra enligt min syn på god hästhållning, så vi bestämde att vi ska kolla tänderna igen om ett halvår för att se om det gett effekt att bara låta henne gå på lösdriften med fri tillgång på grovfoder och utan eller med bara lite kraftfoder så som jag redan har tänkt. Skulle inte detta gett effekt nog så får vi kolla över PH-halter sen. Denna karies har alltså uppkommit tidigare i livet för henne, inte på den veckan hon stått hos mig.
 
När vi äntligen var klara med tandkollen så fick hon en snabb vaccinationsspruta, (och trots att hon var helt väck i huvudet protesterade hon) som var andra sprutan i grundvaccinationen. Säljaren valde att göra om från grunden eftersom man inte vet om hon varit vaccinerad tidigare, smart beslut! Slutligen gjorde veterinären en ID-kontroll på henne så att jag kan tilläggsregistrera henne och så såg hon över lite andra smågrejer som jag bad om. Det blev ett långt besök och Queenie var helt borta ett bra tag efteråt. Här ser ni hur trött hon var strax efter veterinären hade åkt. Detta var nog inte hennes favoritdag hos mig och jag hoppas att det lilla förtroende jag byggt upp inte raserades helt idag, haha... Men det är ju för hennes eget bästa, nu kommer hon inte ha ont när hon tuggar. Detta visar bara hur viktigt det är att regelbundet kontrollera tänderna hos sin häst, jag hade ju inte alls märkt något eftersom hon har ätit så bra. Jag blev kvar i stallet länge och pysslade för att kolla så hon återhämtade sig bra, och till slut kunde hon få gå ut i hagen igen. Duktiga lilla Queenie, hon gjorde nog trots allt sitt bästa även fast hon stretade emot väldans mycket. Vi vet ju inte vad hon har varit med om tidigare i livet heller, hästarna reagerar ju bara på det sättet som är naturligt för dem. Inte lätt att våga lita på alla människor och att vi vill henne väl. Så skönt att ha fått allt detta avklarat i alla fall.