Hannah Strandh

Guldstjärna till mig!

Nu kommer ett sånt där långt inlägg igen som får sammanfatta den senaste veckan för jag har haft fullt upp och då är bloggen inte högst på prioriteringslistan tyvärr. Till att börja med så har det gått superbra på dagens ridlektion med Queenie! Vi kom ner till ridhuset och medan jag väntade på min tränare gick jag runt lite med henne över bommarna som låg där, och longerade lite i trav över tre bommar som låg på volten där vi brukar hålla till. Sedan kom min tränare och jag fick hoppa upp direkt utan att hänga på henne idag, inga problem alls. Sedan blev det skritt över bommarna, och så småningom trav på volt över bommarna med longerlinan på. Hon var pigg och lite spänd i början men blev som vanligt bättre när hon fått springa av sig lite och jag slappnade av mer. Måste tänka på att börja rida mer med sitsen igen, det är min läxa till mig själv nu! Efter en liten stund på volten tog vi bort longerlinan och jag började rida själv. Samma sak fast utan linan bara, i början låtsades jag att den satt kvar i Queenie fast den var osynlig, haha... Det hjälpte mig mentalt att känna mig lite säkrare om jag låtsades att min tränare fortfarande höll i linan. Men sedan jobbade vi på i skritt, trav och galopp på volt (utan bommar) och det gick jättebra. Vid ett tillfälle snubblade Queenie ordentligt vilket gjorde att min balans rubbades och hon spände sig, men jag bara fortsatte rida och så hände inget mer - så härligt!

 
När vi hade jobbat på med detta ett tag fick jag succesivt börja ta mig upp till andra delen av ridhuset, där vi faktiskt aldrig har ridit tidigare eftersom vi har hållt oss på volten med longerlinan på plats. Det stod lite hinder framme och spegeln i ridhuset ska bytas så den är bortplockad - jätteskumt tyckte Queenie... När vi lämnade volten och den vanliga tryggheten var plötsligt precis allting i ridhuset läskigt enligt min lilla häst. Men klart att det är märkligt när matte sitter på ryggen och ber att man ska fortsätta trava förbi allt läskigt istället för att matte går på marken framför och visar att alla grejer inte är farliga. Min lilla pålle var inte så modig idag alltså, haha! Men bättre hon är rädd för saker på marken än att hon är rädd för mig i alla fall. Och ärligt talat - jag är så galet stolt över mig själv idag. Trots att Queenie var med spänd än någonsin och jag kände hur hon bara ville springa iväg under mig, så fortsatte jag bara rida. Jag har klurat mycket på det här med rädsla sedan inlägget jag skrev förra veckan och jag måste ju på något sätt lära mig kontrollera rädslan. Jag har inte läst någon fantastisk bok eller hittat några jättebra knep - jag har bara blivit riktigt arg på mig själv. Riktigt arg för att jag numera tillåter mig själv att bli spänd och passiv i min ridning så fort jag sitter på en häst som gör något jag inte är beredd på. 
 
 
Men idag hände något, jag lyckades omvandla den där ilskan mot mig själv till riktigt ridning. Jag vet ärligt talat inte riktigt vad som hände, men det kändes som att en enormt stor spärr bara släppte idag. Trots att Queenie blev spänd (många gånger idag!) och det kändes som att hon helst ville sticka med mig igen, så RED jag verkligen och jag RED igenom det. Jag blev inte passiv, jag satt inte och åkte häst. Och hon lyssnade på mig! Istället för att stänga av och bli helt blockerad lyssnade hon på mina hjälper och gjorde vad jag bad henne om, hon gick förbi det läskiga och jobbade på när jag fortsatte aktivera henne. Det här går emot alla jantelagar i hela vårt avlånga land - men fy vad stolt jag är över mig själv idag! Jag är så galet glad att den där rädslan för att rida min egen häst börjar släppa, eller att jag åtminstone börjar lära mig kontrollera den. Jag vet inte om jag kommer kunna rida lika bra nästa vecka eller när jag sitter på henne hemma i paddocken, men kära nån alltså - jag vet i alla fall att det GÅR nu. Så galet härlig känsla och jag kommer nog sväva på moln hela dagen!
 
 
Men nu till lite mer om resten av veckan som gått sen sist jag skrev. Våren är på ingång och trots att alla andra klagar på snön som fortfarande ligger kvar hos oss, så känner man verkligen våren i luften. Och jag bara älskar vädret som är just nu! Det är ju jättehärligt med snö och solsken tillsammans, fåglar som börjar kvittra och marken som börjar skymta på flera håll. Hästarna fäller sin päls och katterna på jobbet tar plats i fönstren efter de har ätit frukost för att sitta och lapa sol. I lördags var vädret underbart och jag övertalade min man att följa med mig ut till stallet och gå en promenad med mig och Queenie. Därifrån kommer de två översta bilderna och efter vi hade varit ute hängde jag lite på Queenie i paddocken medan han höll i. På söndagen och i tisdags har jag även fått hjälp av två olika vänner att rida lite på Queenie uppe i vår paddock. Läxan var egentligen att rida på volt runt mina vänner medan de höll i longerlinan i både skritt och trav. Men då har jag tyvärr inte vågat mig på traven än utan nöjt mig med skritt och det har ändå gått jättebra. Efter dagens lektion känner jag mig dock redo för att testa traven utanför ridhusets trygga väggar och tror faktiskt att det kommer gå bra. Framåt våren nu ska min tränare komma till stallet där Queenie står så att jag får rida lektion för henne där också, för det är ju där allt har hänt och det är där jag behöver kunna klara av henne själv så småningom. 
 
 
I måndags var jag och en vän från stallet på Gekås i Ullared och verkligen storshoppade. Vi var där nästan hela dagen och kom hem jättesent, haha... Men nu har jag nästan gjort all shoppning för ett år framöver, haha! Jätteskönt faktiskt och så bra priser. Det blev mycket till Queenie och även en del annat som vi behövde men jag orkar inte fota allt och lägga ut här faktiskt. Däremot kommer det såklart en haul på alla hästsaker som jag köpte, så håll utkik efter den på min youtube framöver. Och igår var jag hemma hos en kompis från kyrkan som jag inte umgåtts med på länge, vi käkade thaimat och godis och satt och pratade i timmar om allt möjligt. Så mysigt att ha fått lite tid med vänner denna veckan, jag är alldeles för dålig på att ta tid till sånt. Ofta jobbar man på, åker till stallet och sköter sin häst, sen är jag i kyrkan ett par gånger i veckan oftast och finns det någon tid över vill jag bara vara hemma och ladda om. Men detta har varit en riktigt bra vecka och nu är jag taggad på jobb ikväll med markarbete på schemat för eleverna. 
 
 
Nedan kan ni se hur mysigt våra hästar hade det i lösdriften på morgonen. Hästen som står upp la sig ner strax efter jag tog bilden och så låg alla hästar i halmen och vilade tillsammans. De har det allt bra våra små hästar, även om det inte är värsta lyxiga stallet eller något men hästarna får vara just hästar och det är så viktigt för att de ska må bra. Mycket utevistelse, hästkompisar och mycket tuggtid. Jag hoppas bara att min Queenie går ner i vikt ordentligt nu när jag sätter igång med ridningen igen så att hon kan fortsätta gå på lösdrift med fri tillgång. Annars får jag hitta en annan lösning men jag hoppas att det ska funka!